חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מילון מונחים - קטרקט

קטרקט

קטרקט (או בשמו העברי, ירוד) הוא מצב שבו עדשת העין שאמורה להיות צלולה וזכה, הופכת עכורה, וכתוצאה מכך איכות הראיה נפגעת, ונוצר ערפול או טשטוש בראיה. מצב זה נפוץ בעיקר אצל מבוגרים כאשר הוא מהווה את הסיבה המובילה לפגיעה בכושר הראיה בקרב אוכלוסייה זו.

למרות שלרוב הקטרקט מופיע כתוצאה מגיל מתקדם, הוא גם עלול להיות מולד, או להיגרם כתוצאה ממספר גורמים, כגון חבלה, שימוש בסטרואידים, סוכרת, חשיפה ממושכת לקרינה ועוד (עוד על קטרקט).

קטרקט גרעיני / נוקליארי

סוג נפוץ של קטרקט המתפתח במרכז העדשה. בדרך כלל מתאפיין בעלייה במספר בעין (עם הזמן "המינוס" במספר גדל). במצב מתקדם תיווצר "הלבנה" או "הצהבה" של עדשת העין שגורמת לירידה משמעותית בחדות הראיה.

קטרקט היקפי / קורטיקלי

קטרקט המופיע בשולי העדשה. בשונה מקטרקט גרעיני, המטופל לא יחוש בפגיעה בראיה בשלביו הראשונים, אלא רק כאשר הוא גדל, תופס נפח ומשתלט על העדשה מההיקף לכיוון המרכז. פוגע בראיה הלילית.

קטרקט תת-קפסולרי אחורי

סוג הקטרקט הנדיר יותר. נוצר בחלקה האחורי של העדשה, ומפריע לראיה ולקריאה. מתאפיין בתסמין נפוץ של סינוור ומופיע יותר לאחר נטילת תרופות כגון סטרואידים.

קטרקט מולד

קטרקט המופיע אצל תינוקות כבר מהלידה. נדיר יחסית, מופיע בכ-0.03% מהיילודים. נוצר בשל מגוון סיבות וביניהן מחלות זיהומיות (כגון אדמת) במהלך ההיריון, מחלות מטבוליות של היילוד או רקע משפחתי קיים של קטרקט מולד.

קופסית העדשה

קפסולת העדשה, קרום דק העוטף אותה מכל צדדיה. עבה יותר מקדימה ודקה יותר בצד האחורי. פגיעה בקופסית העדשה הוא אחד הסיבוכים המוכרים בניתוח, אך הוא יחסית אינו שכיח.

היפרדות רשתית

סיבוך נדיר המתרחש אצל כ- 0.5% מהמטופלים. במצב זה, נוזל מזגוגית העין חודר דרך קרע שנוצר ברשתית במהלך הניתוח. חדירת הנוזל עלולה ליצור היפרדות של הרשתית מדופן העין. מצב זה אמנם נדיר אך מסוכן ועלול לפגוע בראיה.

תסמינים לקרע/ הפרדות רשתית כוללים הפרעות בראיה כגון הבזקי אור פתאומיים, או תחושה של עצמים הנעים מול העין ומפריעים לראיה (מטופלים תיארו זאת כמו "זבובים" על העין או קוים ורשתות החוסמים להם את הראיה).

תסמינים יותר יחודיים להיפרדות רשתית כוללים אובדן שדה ראיה חלקי עד מלא. במקרים כאלה יש לפנות מיד לרופא עיניים. במידה וקיים רק קרע, ניתן לטפל באמצעות לייזר, אך אם קיימת היפרדות רשתית הטיפול הוא ניתוחי.

זגוגית העין

זגוגית העין – מהווה את עיקר נפח גלגל העין. הזגוגית מורכבת מג'ל שקוף, וממוקמת מאחורי העדשה כאשר הרשתית עוטפת אותה. צניחת חלקי גרעין העדשה אל תוך חלל זה מהווה את אחד הסיבוכים בניתוח קטרקט. מצב זה הוא מסוכן לעין ולראיה, ומצריך התערבות ניתוחית נוספת על מנת להוציא את חלקי העדשה.

קרנית

החלק הקדמי והשקוף בעין, לפני העדשה. בקרנית נעשים החתכים הזעירים דרכם מתבצע הניתוח (החתך הארוך ביותר הינו סה"כ 2.4 מ"מ). סיבוך נדיר אך אפשרי המיוחס לחלק זה של העין הוא כוויה בקרנית העין במהלך הניתוח או הופעת בצקת בקרנית לאחר הניתוח. כתלות בהיקף הפגיעה, סיבוכים אלה עלולים להביא לירידה מסוימת בחדות הראיה.

אסטיגמטיזם

אסטיגמציה או במושג השכיח יותר "צילינדר", זהו מצב בו הקרנית איננה עגולה בצורה מושלמת אלא בעלת מבנה הדומה יותר לכדור פוטבול, עם ציר קמור יותר וציר מאונך לו הקמור פחות. לעיתים, כשהצילינדר גבוה (לרוב מעל 1.5 דיופטר), מבנה זה של הקרנית עלול לגרום לעיוות מסוים בראיה, ומצריך תיקון באמצעות משקפיים. בניתוח קטרקט בחלק מהמקרים ניתן להשתיל עדשה טורית שנועדה לטפל בעיוות זה, ולצמצם את התלות במשקפי ראיה לבעלי אסטיגמציה/ צילינדר גבוה בעין.

בצקת קרנית

הופעת בצקת בקרנית (החלק השקוף במרכז העין) שעלולה להיווצר כתוצאה מהניתוח. גורמת לטשטוש בראייה שחולף לרוב כעבור מספר ימים עם ספיגת הבצקת. לעיתים תהפוך לבצקת כרונית שאינה חולפת. בחלק מהמקרים, באם הבצקת לא חולפת, המצב מצריך ניתוח השתלת קרנית.

דימום תת-לחמיתי

שטף דם ברקמה השקופה המכסה את לובן העין הנוצר כתוצאה מהניתוח. ברוב המקרים הדימום אינו מורגש וחולף מעצמו תוך שבוע עד מספר שבועות בודדים.

אנדופתלמיטיס

זיהום תוך עיני נדיר (פחות מ-0.1% מהמקרים) העלול להופיע לאחר התערבות ניתוחית בעין. הזיהום נגרם כתוצאה מכניסת חיידקים לתוך העין במהלך הניתוח. סימפטומים נפוצים כוללים ירידה בחדות הראיה, הופעת כאב משמעותי (בעין או בראש), אודם ניכר בעין וייתכנו הפרשות. ניתן לטיפול ע"י תרופות או התערבות ניתוחית, אך חשוב לדעת שאם לא מטפלים מיידית, הסיכון לפגיעה בלתי הפיכה בראיה הינו גבוה.

פאקואמולסיפיקציה

פאקואמולסיפיקציה – (בשמה המקוצר, פאקו) השיטה הנפוצה כיום להסרת קטרקט. אפקטיבית ביותר, ובעלת אחוזי הצלחה גבוהים מאוד (95-97%). בשיטה זו מוחדרת מחט טיטניום דקה לעין דרך פתח בקרנית, רוטטת במהירות על-קולית (אולטרסאונד), ובכך מפרקת את העדשה העכורה (הקטרקט עצמו). לאחר מכן, חלקיקי העדשה המרוסקת נשאבים דרך המחט (עוד על פאקואמולסיפיקציה).

ניסטגמוס

הפרעה של ריצוד לא-רצוני של העין. מצב זה עשוי להשפיע על החלטת הרופא הכללי לגבי אופן ההרדמה בניתוח.

יאג לייזר / YAG

טיפול באמצעות לייזר הנעשה במצבים של הופעת "קטרקט משני". זהו מצב בו כעבור תקופה (חודשים עד שנים) מניתוח הקטרקט, מופיעה רקמה לבנבנה (עכירות) על הקופסית האחורית של העדשה, לתוכה הושתלה העדשה המלאכותית במהלך ניתוח הקטרקט. בעת הטיפול, המנתח "יורה" לתוך העין מספר קרני לייזר ומבצע פתח בקופסית האחורית של העדשה, דבר הגורם לשיפור מיידי בראיה. זהו הליך קצר ובטוח שנמשך דקות ספורות בלבד ואינו מצריך תקופת החלמה. ברוב המקרים, שיפור בראיה ניכר בתוך מספר שעות.

קטרקט משני (PCO)

תופעה המתרחשת אצל חלק מהמנותחים, חודשים עד שנים לאחר ניתוח הקטרקט. במקרה זה תאים מהעדשה המקורית שנותרו בעין, גדלים על גבי הקופסית האחורית של העדשה, ויוצרים עכירות המפריעה לקרני האור לחדור לעין. עכירות זו עלולה להביא לירידה מסויימת בראיה. הטיפול הינו פשוט – בטכנולוגית יאג לייזר מייצרים חור קטן בקופסית העדשה, המפרקים את הרקמה העכורה שנוצרה ובכך מאפשרים שינוי בחדות הראיה.  על אף שמו, קטרקט משני אינו באמת קטרקט חוזר, ולמעשה, לא ייתכן מצב כזה.

עדשה ספרית

עדשה מלאכותית המושתלת בעין במהלך הניתוח. ידועה גם כעדשה חד-מוקדית, או עדשה מונופוקלית, המשפרת את הראיה למוקד אחד נבחר (רחוק או קרוב). זוהי העדשה הסטנדרטית המכוסה ע"י הקופה בטיפול הנעשה בחינם בערוצים הציבוריים. ניתן להתייעץ ולבחור עם המנתח את טווח מיקוד העדשה – כלומר, לקרוב או לרחוק, טרם הניתוח.

עדשה מולטיפוקלית

עדשת פרימיום ייעודית המאפשרת חדות ראיה טובה למספר מוקדים (קרוב/בינוני/רחוק). עדשה זו עשויה להקטין את התלות במשקפיים במידה ניכרת.

עדשה טורית

עדשת פרימיום ייעודית לתיקון סטיית האסטיגמטיזם/ צילינדר. עדשה זו עשויה להקטין את התלות במשקפיים במידה ניכרת.

עדשה משולבת

עדשת פרימיום ייעודית המהווה שילוב של עדשה מולטיפוקלית ועדשה טורית. עדשה זו עשויה להקטין את התלות במשקפיים במידה ניכרת.

יש לכם שאלה? תגובה שברצונכם לכתוב?
שלחו אלינו בטופס למטה את שאלתכם/ תגובתכם: 

⇐ האתר אינו מתחייב לפרסם כל חוות דעת אלא לפי שיקול דעתו הבלעדי.

Scroll to Top