חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ניתוח קטרקט - סיכונים וסיכויים

ניתוח קטרקט (ירוד) נחשב לאחד הניתוחים הבטוחים, כאשר אחוזי הצלחתו עומדים על כ-97%. עם זאת, כמו בכל הליך רפואי ניתוחי, ייתכנו סיכונים מסוימים שיש להיות מודעים אליהם טרם הניתוח. לרוב בעיות אלה ניתנת לטיפול על ידי טיפות עיניים, ורק במקרים נדירים מאוד מצריכים התערבות ניתוחית חוזרת.

על מנת לצמצם את הסיכונים האפשריים, חשוב לבחור רופא מומחה, עם ניסיון רב בניתוחי קטרקט. 

מאחר והעין היא איבר המצריך טיפול מדויק ומיומנות גבוהה, חשוב לדעת כי לניסיון המקצועי של הרופא המנתח משמעות מכרעת בהצלחת הניתוח. 

במאמר זה נפרט על סיבוכים שייתכנו במהלך הניתוח עצמו, ועל סיבוכים שעלולים להופיע אחרי הניתוח.

כאמור, ניתוח קטרקט נחשב לניתוח הנפוץ ביותר בעולם המערבי (בישראל, לדוגמא, מתבצעים מעל 50,000 ניתוחים בשנה). הוא נחשב לניתוח בטוח ומוצלח ביותר ועם סיבוכים נדירים יחסית.

הסיבוכים האפשריים תוך כדי ניתוח:

  • פגיעה לא מכוונת בקופסית העדשה – קופסית העדשה אמורה להכיל את העדשה המלאכותית המושתלת בעין במהלך ניתוח קטרקט. קרע בקופסית אינו סיבוך שכיח ולא בהכרח מהווה סכנה לראיה או אפילו להמשך הניתוח, אך עלול לגרור סיבוכים נוספים כגון קרעים ברשתית, היפרדות רשתית או זיהום תוך-עיני. 

    כמו כן, קרע בקופסית עלול להציב מגבלות מסוימות למנתח בנוגע לסוג העדשה המושתלת ומיקומה בעין, וזאת בהתאם לאזור הפגיעה. יחד עם זאת, מנתח מנוסה לרוב ידע לטפל בכך תוך כדי הניתוח (עוד על בחירת מנתח לניתוח הקטרקט).

  • צניחת גרעין העדשה אל חלל הזגוגית – סיבוך זה הוא נדיר, ומחייב התערבות ניתוחית נוספת לרוב. במרבית המקרים, המנתח יעצור את הניתוח, והמטופל יועבר לאשפוז לצורך ביצוע ניתוח נוסף על מנת להסיר את העדשה מתוך הזגוגית, ניתוח מורכב המצריך גם כריתת זגוגית וגורר עמו סיבוכים פוטנציאלים נוספים.

שימו לב: ניתוח קטרקט מאוחר עלול ליצור סיבוכים. קבעו תור לאחד מהרופאים הנבחרים!

חשוב להדגיש שמדובר בסיבוכים יחסית נדירים. 

מצבים אלה מחייבים התערבות חוזרת שעשויה להתבצע כבר במהלך הניתוח עצמו או במועד מאוחר יותר לאחר הניתוח. בכל מקרה בו מתעוררים סימפטומים רלוונטים זמן מה לאחר הניתוח כגון רגישות, נפיחות, אדמומיות, גירוי, או ירידה בחדות הראייה, יש לחזור מיד לרופא המטפל לייעוץ וטיפול.

רופאים נבחרים שנת 2024

[ מרכז ]

מנהל את מחלקת העיניים בב"יח וולפסון בחולון.

[ מרכז ]

רופא בכיר במח' עיניים בבי"ח אסף הרופא בבאר-יעקב.

רופא בכיר במח' עיניים ברמב”ם ובבני ציון בחיפה.

מנהלת שירות קרנית בבית החולים אסף הרופא.

מנהל יחידת קטרקט, המרכז הרפואי וולפסון חולון.

מנהל יח' קרנית ומנהל במח' העיניים, במרכז הרפואי איכילוב.

[ דרום ]

מנהל שירות ניתוחי קטרקט ומנתח במרכז הרפואי סורוקה בב"ש.

בקרוב יתווסף רופא זה

בקרוב יתווסף רופא זה

נציין כי לרוב ניתן לטפל במקרים אלה באמצעות טיפול פשוט, ורק במקרים נדירים מאוד תיתכן פגיעה בחדות הראיה.

חשוב לזכור כי במקרים של הניתוחים המורכבים הללו או ניתוחים שהסתבכו, ישנה חשיבות רבה לניסיון של המנתח, אף יותר מניתוח "רגיל" בו הכל התנהל כמצופה.

כעת נפרט מהם הסיבוכים האפשריים שיכולים להופיע לאחר הניתוח:

  • בצקת בקרנית – זוהי תופעה היכולה להופיע לאחר ניתוחי קטרקט ולרוב חולפת כעבור מספר ימים עד שבועות. הופעת הבצקת תלויה בגורמים שונים כמו המצב הבסיסי של קרנית המטופל, כמות האנרגיה של מכשיר הפאקואמולסיפיקציה (האולטרה-סאונד) שהושקעה בניתוח ומשך הניתוח. הבצקת גורמת לקרנית להיות עכורה יותר, מעכבת משך החלמה ובכך פוגעת באיכות הראיה בימים שלאחר הניתוח.
    בקרב מנתחים מנוסים ומקצועיים, משכו של ניתוח קטרקט שגרתי לרוב אינו עולה על חצי שעה (ואף פחות) וכמות האנרגיה המושקעת הינה לרוב בדיוק זו הנדרשת לפירוק העדשה העכורה ולא יותר מכך, דבר המפחית משמעותית את הסיכון לבצקת קרנית ניכרת לאחר הניתוח. 
  • עליה בלחץ התוך עיני – זוהי תופעה נפוצה יחסית לאחר הניתוח. עליה בלחץ התוך-עיני עלולה לגרום לתחושה של לחץ בעין ואי-נוחות מסוימת אצל המטופל.  סיבוך כגון זה, ניתן לרוב לטיפול פשוט באמצעות טיפות וחולף כעבור מספר ימים.
  • דימום תת לחמיתי / אדמומיות – זהו מצב של שטף דם הנוצר בעין, והוא מתבטא באדמומיות בעין שנמשכת לפחות מספר ימים. לרוב לא יורגש שינוי פיזי, אך לפעמים המטופל עלול לחוות מעט אי-נעימות בעין.

    במצב כזה ניתן ליטול טיפות (תחליפי דמעות) ללא חומר משמר להקלה על אי- הנוחות. תופעה זו בדרך כלל עוברת מעצמה לאחר מספר ימים, ולא צריכה להוות מקור לדאגה. במידה וחלה ירידה בחדות הראיה, או כאשר האדמומיות מלווה בכאב  – יש לפנות מיד לרופא עיניים לבדיקה וטיפול.

לעיתים, יופיעו  מספר סיבוכים נדירים יותר שעלולים להתעורר לאחר הניתוח. יש לציין כי סיבוכים אלו לרוב יותר חמורים מהתופעות הנפוצות והקלות יותר שהוזכרו לעיל, אך גם הם ברי-טיפול במידה ומטפלים בהם בזמן:

  • בצקת קרנית כרונית – במידה והטשטוש בראיה אחרי ניתוח הקטרקט אינו עובר כעבור כמה ימים (ובמיוחד כאשר הוא מחריף), ייתכן ומדובר בבצקת כרונית. במקרים קיצוניים מצב זה עלול להוביל להשתלת קרנית. במקרה זה, כמו בשאר הסיבוכים שעולים בבדיקה לאחר הניתוח, יש להיוועץ מיידית ברופא עיניים.
  • היפרדות רשתית – סיבוך נדיר המתרחש אצל כ- 0.5% מהמטופלים. במצב זה, נוזל מזגוגית העין חודר דרך קרע שנוצר ברשתית במהלך או לאחר הניתוח. חדירת הנוזל עלולה ליצור היפרדות של הרשתית מדופן העין. מצב זה אמנם נדיר אך מסוכן ועלול לפגוע בראיה. לתופעה זו מספר סימפטומים אופייניים.

במידה ואחד הסימפטומים הבאים מופיע, על המטופל להגיע בדחיפות לרופא העיניים:

  • הבזקי אור בעין הפגועה/ המנותחת, הנראים כמו "זיקוקים".
  • תחושה של "גופים צפים" מול העין. מטופלים תיארו זאת כתמונת תקריב של "כוורת דבורים", או וילון שמוסר ומוסת לנגד עיניהם. 
  • אובדן חלקי עד מלא של חדות הראיה בעין.
  • זיהום תוך-עיני (אנדופתלמיטיס) – זהו סיבוך נדיר מאוד (פחות מ0.1% מהמטופלים) הנגרם כתוצאה מכניסת חיידקים לתוך העין במהלך הניתוח. ניתן להפחית ולצמצם את שכיחות התופעה באמצעות חיטוי וניקוי והקפדה על סטריליות מיטבית במהלך הניתוח, הן של המכשור והציוד הרפואי והן של צוות חדר ניתוח.

    יש לציין שגם סיבוך נדיר זה, כמו הקודמים שהוזכרו, ניתן לטיפול על ידי תרופות או התערבות ניתוחית, אך חשוב לדעת שאם לא מטפלים מיידית, הסיכון לפגיעה בלתי הפיכה בראיה הינו גבוה.

לסיכום, ניתוח קטרקט הוא ניתוח עיניים נפוץ שנחשב בטוח ובעל סיכויי הצלחה גבוהים ביותר (כ- 97%). עם זאת, כמו בכל הליך כירורגי, יש להיוועץ במנתח הקטרקט לפני הניתוח ולהתעדכן במהלך הניתוח לאחריו על מנת להימנע מסיבוכים שונים (תוכלו לראות פרטים אודות רופאים נבחרים לביצוע ניתוח הקטרקט).

ישנה חשיבות רבה לזמינות של הרופא המנתח גם לאחר הניתוח.  חשוב לוודא כי הרופא יהיה זמין לכל צורך או מקרה המחייב התערבות חוזרת לאחר הניתוח. נושא זה מומלץ לברר ולוודא עם המנתח טרם הניתוח.

כפי שציינו, חשוב לבחור רופא מומחה לניתוחי קטרקט. העין היא איבר רגיש ביותר והטיפול בה דורש דיוק רב ומיומנות גבוהה, כך שניסיון המנתח הוא בעל משמעות מכרעת ועשוי להוות גורם משמעותי בהצלחת הניתוח. 

המקצועיות של המנתח הינה קריטית במיוחד במקרים בהם מתרחשים סיבוכים תוך כדי הניתוח ו/או לאחריו. לקריאה נוספת על בחירת הרופא המתאים לניתוח לחצו כאן.

שימו לב: רוצה לקרוא סיפורי מקרה מוצלחים של ניתוחי הקטרקט? לחצ/י כאן לסיפורי הצלחה!

גולשים שקראו מאמר זה התעניינו ב:

מאמר זה נבדק ואושר ע"י ד"ר דובינסקי-פרצוב ביאנה רופאת עיניים בבי"ח שמיר – אסף הרופא

יש לכם שאלה? תגובה שברצונכם לכתוב?
שלחו אלינו בטופס למטה את שאלתכם/ תגובתכם: 

⇐ האתר אינו מתחייב לפרסם כל חוות דעת אלא לפי שיקול דעתו הבלעדי.

Scroll to Top